Mesut Selek

Mesut Selek

Olaylar Ve İnsanlar

Pavlovun şartlı refleks yasası ve zavallı insan!

16 Aralık 2023 - 14:49

ŞARTLI REFLEKS ve PAVLOV’UN KÖPEKLERİ

AMERİKA'DA BULUNDUĞUM DÖNEM İÇERİSİNDE SÜREKLİ ÇEVRE EYALETLERDEKİ İNSANLARLA TANIŞMAK ,ONLARIN DAVRANIŞLARINI GÖZLEMLEMEK VE  YENİ YAZI KONULARI YARATMAK ADINA, BANA İLHAM VERIYOR! 
...
ÇOK DEĞİŞİK ETNİK UNSURLARDAN OLUŞMUŞ OLAN AMERİKA'DA KAPİTALİST SİSTEMİN GETİRMİŞ OLDUĞU MÜTHİŞ BİR ÇALIŞMA DÜZENİ VAR..
 İNSANLAR ÇALIŞMAKTAN KAFALARINI KALDIRAMIYORLAR ..SÜREKLİ ZENGİN OLMA HAYALLERİ, İNSANLARI BÜYÜK ŞİRKETLER KURMAYA VE ZİRVEYE ÇIKMAK İÇIN  MÜCADELE ETMEYE ÇAĞIRIYOR VE BUNDA DA ÇOK BAŞARILI OLDUKLARINI, DÜNYANIN EN ZENGİN KİTLELERİNİN AMERİKA'DA OLUŞTUĞUNU GÖZLEMLİYORUM!
...
TABİ BU HIRS VE YÜKSEK KAPİTAL İSTEĞİ UĞRUNA İNSANLAR ROBOTLAŞIYOR!

BÜYÜK PARALAR KAZANDIĞINDA DA BİRÇOĞUNUN İNSAN İLİŞKİLERİNDEN KOPUK ,MUTSUZ OLDUKLARINI GÖZLEMLİYORUM!

BU YARIŞTA  BAŞARILI OLAMAYAN SİSTEMİN ÇARKLARINDA EZİLEN ALTTA KALAN GRUPLARIN ÇOCUKLARA DA ÖNEMLI MAAŞLARLA  AMERİKAN SİLAHLI KUVVETLERİ'NDE ÇOK ÖNEMLİ EĞİTİMLERDEN GEÇİRİLİYOR!
Bu insanlar üzerinde ŞARTLI REFLEKS yasaları çok özenle uygulanıyor! 
Bu nedenle de en son teknoloji ile donanmış olan askerler sömürge ülkelerinde en ufak bir başkaldırı sırasında çok acımasız olabiliyorlar ..Tabii bu eylem, Amerika'ya, Vietnam'da, Kore'de falan pahalıya da patlamıştır O da ayrı bir konu!..
...
Öl de ölelim!.
Vur de vuralım ...
...
Sevgili okurlar, gelelim sadete!
...

Rus fizyolog Pavlov’un köpeklerle yaptığı deneyi bilmeyen yoktur. Köpeklere et verirken, zil çalar ve bunu yüzlerce kez tekrarlar. Sonunda köpekler zil sesini her duyuşlarında, sanki et yiyeceklermiş gibi salyası akmaya başlar. Buna "Şartlı Refleks" denir.

Aynı duyguyla sürekli beslenen hayvanın doğasında olmayan bir uyaran, yani zil sesi, onu doğasında olan eti görmüş gibi heyecanlandırır olmuştur. Ama, sürekli zil çalınır ve hiç et gösterilmezse, bir süre sonra şartlı refleks yok olmaya başlar. Refleksin pekiştirilmesi için ara sıra et verilmelidir. 

Köpeklerin ağızlarının sulanması için şartlı refleks düzenli olarak pekiştirilmelidir. Şartlı refleksin objesi köpeklere karşı et olabildiği gibi, başka canlılara karşı hububat da olabilir.

Bir gün Pavlov'un enstitüsünü su basar ve köpeklerin bir kısmı boğulur. Boğulmayanlar tekrar bir araya getirilir. Ama tir tir titremektedirler. Çünkü içlerine ölüm korkusu girmiştir. Pavlov zilini çalar ama köpekler hiçbir tepki vermez.

Pavlov teşhisi ve kuralı koymuştur: “Ağır travmalar, şartlı refleksleri yok eder.” Köpekler yeniden en doğal, en ilkel durumuna dönmüşlerdir. 

Pavlov’un ortaya koyduğu şartlı refleks aynen insanlar için de geçerlidir. Her zil çalınışında ağzı sulanarak, “Vur de, vuralım, öl de, ölelim,” diyenleri, sistemli bir şekilde besleyemezseniz, bir gün refleks kırılması yaşayacaklar, Belki yine vuracaklar, yine ölecekler ama kimi, kim için, kimlerle kendileri de bilemeyecekler.

Bu canlıları sürekli kullanmak isteyenler, sürekli beslemek zorundadır. Bunlar da bir gün en doğal, en ilkel hallerine dönecekler ama bakalım ne zaman ve hangi ağır travmadan sonra.

DİLERİM,

HEPİMİZ  , Tüm insanlık bu ölümcül TRAVMANIN BEDELİNİ HEP BERABER ÖDEMEK ZORUNDA KALMAYIZ!
...
MESUT SELEK 

Şikago ABD.Aralık 0'23