Dr.Müh.Suat SARI

Dr.Müh.Suat SARI


Trafik cezalarından alınan paralar, Trafik Güvenliğine Harcanmalıdır..!

05 Kasım 2022 - 12:42

Son 10 yıl trafik cezalarının ülkemize maliyeti 73 Milyar Dolar.. Trafik. cezalarından alınan paralar, Trafik Güvenliğine Harcansaydı her yıl 2 bin kişinin hayatı kurtulurdu..                                    
                                                       
Trafik çarpışmaları sebebi ile özellikle yaz aylarında onlarca otobüs , kamyon, treyler, TIR’ ların sebebiyet verdiği ölümlü kazalar meydana geliyor.

Devlet yetkilileri kazanın sorumlularını bulacağız yönünde demeçler veriyorlar ve taziye mesajları yayınlamak ile günü geçiriyorlar.

Oysaki ana sorun eğitimsiz  ve hiç dinlenmeden 12-18 saat araç süren sürücülerden kaynaklanıyor.

Ülkede yoğun bir otoyol  ve bölünmüş yol  yapım hamlesi var. Ancak ne otoyollarda nede diğer yollarda batı normlarında yspılmış ve sürücülerin dinleneceği standartlarda hiçbir dinlenme ünitesi yok.
Buna daha çok  fazla mesai vererek daha az sürücü ile vardiyasız araç kullanımları teşvik edilince yollarda uykusuz  sürücülerden kaynaklanan kazaların önüne geçmek mümkün olmuyor.

Bu paradigma yıllarca böyle gelmiş böyle gidiyor.

Son 10 yılda trafik kazalarında  55 Bin 592 kişi  öldü , 3 milyon 778 bin kişi yaralandı. , yaralılardan yaklaşık 400 bin adedi engelli olarak hayatını sürdürüyorlar.

İçişleri bakanı, 2019 yılında  trafik kazalarının ülkemize ekonomik maliyetini  55 milyar TL olarak açıkladı.  Bu ise 7.3 milyar dolar demek, Yani son 10 yılda Türkiye’deki trafik kazalarının ekonomik maliyeti 73 milyar dolar.

Türkiye’de kullanılan araçların % 60’ı ithal. dolayısı ile kazalar sonucu hurda olan araçlar yerine ülkenin milyonlarca dövizi yeni araç ithaline gidiyor.

Hükümet ise 2022 bütçesinde oluşacak açıkların  vergi ve trafik cezaları ile  kapatılmasını amaçlıyor.

Sürücülere  2021 yılında 19 milyon 491 adet ceza kesildi. Her yıl  yaklaşık 1 milyar dolar trafik cezası kesiliyor.
 
Gelişmiş ülkeler trafik cezalarından gelen tutarların büyük bir bölümünü trafik güvenliğine harcıyor. Bununla ilgili başta ana okulları ve ilköğretim okullarına  ve  yerel yönetimlere trafik eğitim bütçesi gönderiyor. Bununla ilgili öğretmenler yetiştiriyorlar.
 
Trafik cezalarından toplanan bedeller , trafik güvenliğine harcansaydı bugünkü ölü ve yaralı sayısı en az % 50 azalırdı.

Almanya’da Türkiye’den 2 kat fazla araç var, Almanya’da Türkiye’deki trafik kazalarının yarısı kadar ölüm meydana geliyor. Çünkü Almanya trafik kültürünün sosyolojisini 50 yıldır uyguluyor.

Meydana gelen kazaların sorumlusu olan  gerekli tedbirleri almadıkları ve ihmallerinden dolayı içişleri ve ulaştırma bakanlığı bürokrasisinde değişim ve yenilikler kaçınılmazdır..…

Çözüm; otoyol ve bölünmüş yollara 50 km de bir sürücü dinlenme ünitelerini tesis etmek, sürücülerin dinlendiğini kameralar ve yüz tanıma sistemi ile denetlemektir.

Bu sistem batıdaki otoyollarda var. Türkiye’de neden yok..?

YORUMLAR

  • 0 Yorum