Mesut Selek

Mesut Selek

Olaylar Ve İnsanlar

Dövme yaptırmadan yüz kere düşünün

16 Nisan 2024 - 10:30

DÖVME YAPTIRANLAR İLERDE DİZİNİ DÖVECEK! 
Psikolojik hastalıklar...
Hepatit B..C 
AIDS..VE cilt kanserleri...!!!??!????

Gençlerin vücuduna dövme ve piercing yaptırma çılgınlığı bireyselliğin bir ifadesi mi?
Bazı çalışmalarda, özellikle bu ergen kesime neden dövme yaptıklarını sormuşlar. Yüzde 25’i neden yaptıdığını bilmediğini söylemiş. Yüzde 25’i estetik olarak kendine daha güven kazandığını söylemiş. Diğer yüzde 25’i birçok başka neden söylemiş. Ama bu sizin söylediğiniz soruda, yüzde 100’lük bir sonuç çıkmamış. O yüzden değerlendirmek mümkün değil.
Dövme ve piercingi bir kere yaptırınca arkası kesilmiyor, sürekli yenisi isteniyor, bağımlılık halini alıyor. Sürekli dövme yaptırma isteği psikolojik kimlik sorunu mu? Yoksa bir hastalık mıdır?
Şimdi dövme ve piercing yaptıranlarda yapılan çalışmalarda ayrıca psikiyatrik rahatsızlıklar var mı ya da başka psikolojik nedenler var mı diye baktıklarında tekrarlayıcı kompleks davranışları gösterenler çıkmış. 
Antisosyal özellikleri olanlar çıkmış. Bunu yapanlar aynı zamanda cinsel isteğinde artış olan kesimin içinde çıkmış. Yani bu bir cinsellik objesi olarak da kullanılmış. Grupların içinde alkol ve uyuşturucu bağlantılı çıkmış. Yani bu gruplara bakıldığında bazı psikiyatrik rahatsızlıklar yüksek oranda görülmüş.

Aileler dikkat etmeli

Bunları yaptıran gençlere ailelerin tutumu nasıl olmalı?
Çocuklar genelde birbirlerinden etkileniyor. Bir moda tutkusu gibi etkileniyorlar. Yani en iyi giyinmek, en iyi telefona sahip olmak gibi etkileşimi oluyor. Ailelerin burada bir takım tıbbi risklerin olduğunu çocuğa iyi açıklamaları lazım. Bu tıbbi risklerin içinde ölümcül nedene sebep olabilecek AISD’ten Hepatit B ve Hepatit C’ye kadar, tetanoza kadar birçok rahatsızlığı alabileceklerini anlatmalılar.

Tümör oluşabilir

Bir de ailelerin şuna dikkat etmesi lazım: Gençlerin üzerinde yapılan çalışmalarda 100 kişiden 20’si ya da 10’unun dövme ve piercing yaptırdığı ortaya çıkmış. Bu da onların bir takım psikiyatrik sıkıntısı olduğunu gösteriyor. O zaman ailelerin, benim çocuğum alkol veya uyuşturucu kullanıyor mu ya da çevresinde kullanan arkadaşları var mı diye onları araştırması ve bunların risklerini söylemesi gerekiyor. Bunları, dile ve dudağa yaptırıyorlar. Buralarda doku kaybı olabileceğinin, bir takım hücrelerin tümöre dönebileceğinin anlatılması gerekiyor. Bu biraz da cinsel bir objeye dönüşebildiği tesblt edilmiş..

Mesut Selek