Mesut Selek

Mesut Selek

Olaylar Ve İnsanlar

BELEDİYE BAŞKAN ADAYINDA HANGİ VASIFLAR ARANIR?

25 Kasım 2023 - 06:14

Belediye başkanlığı, yerel sorunları çözmekle görevlendirilen kişilerin unvanıdır. Belediye başkanları, belediye teşkilatında görev yaparlar ve en üstteki teşkilat yöneticileridir. Belediye başkanı olmak istiyorsanız sorumluluk almaya karar vermelisiniz. Peki, öyleyse belediye başkanı nasıl olunur, göreve nasıl gelinir?

Belediyeyi temsil eden ve yerel yönetimlerin başı olan belediye başkanları birçok kişinin hayalini kurduğu bir pozisyonda yer alıyorlar. Yerel seçimler gündeme geldiğinde belediye başkan adayları seçime katılmak için birbirleriyle yarışıyorlar. Ayrıca belediye başkan adayları bağımsız ya da partili olabiliyorlar.

Belediyeler, yerel yönetimden sorumludurlar ve belediye başkanları da belediye meclisine başkanlık eden siyasi yöneticidir. Belediye başkanı nasıl olunur diye merak edenlerin öncelikle belediye başkanının görevlerini net bir şekilde bilmesi gerekiyor.

Belediye başkanı, belediyeler tarafından kurulan tüm birliklerin, hizmetlerin ve çalışmaların yönetiminden sorumlu olan devlet yöneticisidir. Belediye meclisinde alınan her karar belediye başkanının onayından geçmeli ve sorumluluğunda olmalıdır. Mecliste planlanan projelerin yürütülmesi için ekipler görevlendirir ve bu ekipleri, kurum ve kuruluşları yönetmekle görevlidir. 

Belediye başkanının, görev ve sorumluluklarının  bunlarla sınırlı olmadığını da bilinir. Bir belediye başkanı olmak demek, belediye çalışanlarının denetlenmesini sağlamak anlamına da geliyor. Belediye tarafından düzenlenen etkinlikler, eğlenceler ve her türlü organizasyon da belediye başkanlarının onayı dahilinde gerçekleştirilir. Kısacası belediye başkanları, belediyenin sorumlu olduğu her alanda onay veren ve çalışmaları yürüten kişilerdir. 

Başarılı Belediye Başkanı Nasıl Olmalı?..
Yerelde görev alan belediye başkanları halkın sorunlarını dinlemeli, projelerini bu sorunları çözmek üzerine kurgulamalıdır. Başarılı belediye başkanı nasıl olunur diye merak ediyorsanız olumlu çalışmalarıyla gündeme gelen belediye başkanlarının yaptıklarını gözlemleyebilirsiniz. Belediye başkanı olmak zor gibi görünse de aslında çoğu kişi adaylığını koyabilir. Öyleyse belediye başkanı olma şartları neler, ayrı bir başlıkta inceleyelim.

Belediye Başkanı Olmak İçin Gerekenler Neler? – Belediye Başkanı Olma Şartları
Bir yola baş koyuyorsanız maddi olarak yeterli olduğunuzdan emin olmalısınız. Yani bir belediye başkanı olmak istiyor, bunun nasıl olacağını merak ediyorsanız adaylığınızı koymadan önce seçim çalışmalarınızı yürütebilmek adına bütçenizi belirleyerek işe başlayabilirsiniz. Seçimi kazandığınızda belediye başkanı maaşı alacaksınız ve masrafları unutup başarınızı tebrik edeceksiniz. 

Bunun dışında belediye başkanı olmak için birkaç şart olduğunu söyleyelim. Belediye başkanı olmak için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmanız, en az 6 ay boyunca hapis cezası almamış olmanız, aday olunan bölgede ikamet ediyor olmanız gerekiyor. 
Belediye başkanı olmak için gerekenler arasında sayılabilecek seçim çalışmaları tek başınıza yürütemeyeceğiniz kadar karmaşık olabilir. Kısa sürede her şeyi tek başınıza yapmanız olanaksız olabilir. Dijitalde tanıtım ve reklam çalışmaları yürütmek, yerel dijital çalışmalara ağırlık vermek, sosyal medyanın etkin kullanımını sağlamak, geleneksel medya organlarında yer almak, röportajlar vermek, halkın nabzını tutmak, etkili konuşma ve hitabet eğitimleri almak, diksiyon eğitimlerine katılmak, eksik kaldığınız noktaların tamamlanması için tüm eğitimlerden yararlanmak için çok kısıtlı bir zaman var. Fakat bunları yapmazsanız rekabet gücünüz çok düşecektir.
...
Güler yüzlü, halka tepeden bakmayan , sürekli halk içinde, bir arkadaş gibi, dost gibi dolaşan , onların dertlerini dinleyen insanlar belediye başkanlığı için idealdir. Belediye başkanı, kültürüyle , tahsiliyle, ortaya koyduğu eserleri ile makaleleriyle, edebiyatıyla, sanatıyla da toplumda kendini kanıtlayan  şahsiyetlerden olursa daha anlamlı olacaktır .Sadece para babası olmaktan öte meziyetleri olmayanların,  toplum içerisinde nasıl davranacağını bilmeyenlerin, düzgün Türkçe kullanamayanların, tarihi ve edebi bilgilerden uzak kendi kültürünü yeterince tanımayan insanların, belediye başkanı olması sakıncalıdır Çünkü belediyenin anlamı,  "güzelleştirmek, olgunlaştırmak ,geliştirmek tir." 
Halkın yeterince kendisini tanımadığı,  sadece seçimden seçime lacivertlerini giyip sırıtarak ortada gezen kişilerin belediye başkan adayı olmak için gayret etmeslne de gerek yoktur.Bu tiplerin muhtar olması da sakıncalıdır . Çünkü muhtarlık da mahalle için önemli görevdir. Öyle muhtarlar tanıdık ki mahallesinde elini taşın altına koymadığı glbi , mahallesindeki sanat evini bile    kapatmak için her yolu denemişti.Hele ki hiç unutamam geçmişte,  bir belediye başkanımız vardı.Aliağanın ilk turizm belgeselini yapmak için kentimize getirdiğimiz TRT Turizm Belgesel   ekibini makamında ağırlayamamıştı .Ama o belgesel halen TRT Turkuvaz kanalında gösteriliyor.Fakat o başkanın esamisi okunmuyor şimdi. Başkan makamı sona erse de halkın içinde dik gezebilecek   asalete sahip olmalı... Başkanlık köşe dönme makamı değildir.Tüm  benliğiyle halkı için çalışan reis, yarın,  varıp musalla taşına uzanınca, terki dünya ederken NASIL BİLİRDİNİZ ?    sorusu altında huzurla yatmalıdır ! 
...
(Devam edecek. )