Aliağa'da cüruf tesisine  tepki .Toplantı Yapılamadı

Aliağa'da cüruf tesisine  tepki .Toplantı Yapılamadı
09 Ekim 2021 - 11:47

İzmir Aliağa'da iki farklı firma tarafından yapılmak istenen cüruf bertaraf tesisleri bölge halkını sokaklara döktü. Ekovar Çevre Grup Geri Dönüşüm A.Ş.'nin kurmayı planladığı tesis için geçen günlerde düzenlenmek istenen halkın katılım toplantısı vatandaşların  tepkisi üzerine toplantı yapılamamışdı.
HABAŞ tarafından Aliağa’nın Yukarı Şehitkemal Mahallesi’nde “Endüstriyel Atık (Cüruf) Bertaraf Tesisi” projesinin yapılması planlanıyor. Söz konusu proje için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Yönetmeliği gereğince, faaliyetle ilgili halkı bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak için Yukarı Şehitkemal Mahallesi Muhtarlık binasında Halkın Katılım Toplantısı gerçekleştirilecekti. Lakin mahalleli ve çevre örgütleri toplantının yapılmasını engelledi. Mahalleli ve çevreciler attıkları sloganlarla projeye karşı olduklarını dile getirdi. Muhtarlık binası önünde toplanan mahallelilerin yanında Aliağa Çevre Platformu Üyeleri (ALEP), Foça Çevre ve Kültür Platformu Üyeleri (FOÇEP), Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu Bileşenleri, civardaki köy ve mahallelerin muhtarları yer aldı.
Kasım Ercan: “Cüruf bertaraf tesisi bölgeye büyük zarar verecek”

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Yukarı Şehitkemal Muhtarı Kasım Ercan, “Bölgemizde yapımı planlanan cüruf bertaraf tesisi bölgeye büyük zarar verecektir. Cüruf bölgemizde hava, toprak ve su kirliliği yaşanmasına sebebiyet verecektir. Bunlar da insan sağlığını, bitki yetişmesini ve büyümesini olumsuz etkileyecektir. Bölgede oluşacak cüruf tepelerinin, metal küfü olarak da bilinen cüruflardan çıkan tozun solunması, kokusunun hissedilmesi insan sağlığına büyük zararları olacaktır. Bölgede kanser vakalarının artmasına sebep olacaktır. Yağmur sularıyla cürufun yeraltı sularına vereceği zarar, bölgede tarımla uğraşan halkın ekinlerine büyük zarar vereceği ortadadır. Tesisin bölgede var olan çam ağaçlarının bulunduğu ormanların ve tarım yapılan alanlarının yakınında olması ormanlık alanların ve sebze, meyvelerin kurumasına sebep olacaktır. Bu sebeple hem doğamız zarar görecek hem de tarımla uğraşan vatandaşlarımız maddi hasara maruz kalacaktır. Otlak alanların kuruması hayvanların zarar görmesine sebebiyet verecektir. Bu sebeplerden dolayı bölgemize yapılması planlanan cüruf tesisinin yapılmasını istemiyoruz.” Dedi.
Ayşe Algül: “Doğamızı katletmelerine izin vermeyeceğiz”
Konuyla ilgili açıklamada bulunan bir diğer isim ise Aşağı Şehitkemal Muhtarı Ayşe Algül oldu. Algül yapılması planlanan tesisisin iki mahalleye de zararlar vereceğinden bahsederek sözlerine başladı. Algül, “Dağlarımız temiz kalsın istiyoruz. Dağlarımıza dokunmasınlar. Oraya cüruf dökmesinler. Köylü üretecek. Bu cüruf dökülürse havamız da, suyumuz da, toprağımız da kirlenecek. Biz bu yüzden bu tesisin de buraya kurulmasını istemiyoruz. Hep birlikte birlik olup bu tesisi buraya kurdurmayacağız. Doğamızı katletmelerine izin vermeyeceğiz.” İfadelerini kullandı.

Şehavet Kandemir: “Dağlarımızı bari bize bırakın”

Aşağı Şehitkemal Muhtarı Ayşe Algül’ün ardından Güzelhisar Mahallesi Muhtarı Şehavet Kandemir söz aldı. Kandemir, “ Bu tesisler buralara yapılırsa sadece burası değil civar köyler de zarar görecektir. Bizim ovalarımız, etrafımız zaten sanayiyle dolu. Dağlarımızı bari bize bırakın. Artık yeter. Burada bal ormanlarımız var. Bu tesisin açılmasıyla hepsi zarar görecek. Biz buna izin vermeyeceğiz.” Şeklinde konuştu. Bunun üzerine İzmir Valiliği’nden gelen görevliler toplantının yapılamadığını tutanaklara geçirerek muhtarlıktan ayrıldı. Böylelikle mahalleli HABAŞ’ın ÇED Sürecine Halkın Katılımı Toplantısının yapılmasını engellemiş oldu.





 

YORUMLAR

  • 0 Yorum